Fakat temelde “Binaların Yangından Korunması Için Yönetmelik” dü tip yangın merdiveni çeşidini uygun görmektedir. Bunlar Z tipi yangın merdiveni ve dairesel yangın merdivenidir. Bu merdivenlerden hangisinin seçileceğine belli sarrafiyelı kriterler ayn önüne kırmızıınarak karar verilmektedir. Özellikle sağlıklı bir kaçış merdiveni tercihi itfaiyeden müspet raporunun tuzakınmasını da kolaylaştıran bir etmendir. Bu kriterler:
Ve bu etmenler incelenerek yangın merdivenlerinin zaruri olup olmadığına karar verilmektedir. örneğin; mevki nüshası 4’ü geçmeyen ve seksiyon ammaçlı metruk binalarda yangın merdiveni zorunluluğu yoktur. Fakat bu özel şartlar dışında üs olarak yangı merdiveni bulunması gereken binalar şöyle sıralanmaktadır:
Yangın merdivenlerinde kullanılacak malzemelerin abuhava ve esinti şartlarına dayanıklı olması şarttır.
Yangın Kapısı kanadı ve kasası beyninde açılıp - kapanma sürecinin mükemmel şekilde adına getirilmesini sağlayıcı mekanizmalara Yangın Bapsı Menteşesi denir.
Hatta, bozuk yangın kapılarının, sertifikaları olmayabileceği ve yangın esnasında yeterince dayanıklı olmayabileceği konusunda uyartıyorlar.
Yangın Kapısı Kolu aşağı gerçek itilerek kapının kolayca açılmasını sağlayan Panik Kol strüktürsında kullanılır. Muhatara çabucak ihtiyaç mahsus bu aparat olabildiğince işlevsel ve düzgün olmalıdır.
Yangın Çıkış Bapsı yangın yönetmeliğine orantılı olarak belirlenen yerlere ve skorlara bakılırsa yerleştirilmelidir. Bu kapının üzerinde yahut doğruında Yangın Çıkış İşareti bulunmalı, kapı her hengâm erkin buzakılmalı ve engellenmemelidir.
Kapının Kapanma Sistemi: Yangın kapıları genellikle otomatik olarak kapanabilen özel bir mekanizmaya sahiptir. Bu mekanizma, kapının yangın yerinde hızlı bir şekilde kapanmasını sağlar, böylecene yangının yayılmasını engeller.
Yangın bapsı acil çıkış midein kullanılacaksa o çağ gerekli koşulları / standartları sağlayıcı doğrusu yangın dayanıklılık belgesi olan bir kapı kullanılması gerekmektedir. Bu durumda kapı kanadı içerisinde yalıtım olarak taş yünü ve kırmızıçıpan zorunlu olarak bulunmalıdır. Kapıda kullanılan sac lakırtıınlığının da en az 1.
Esrar sızdırmaz özelliğe ehil olmaları çevresı ile yangın çabucak insanların duman zehirlenmelerinden bile korunmasını sağlar. Acil çıkış bapsı ismi ile bile malum bu baplar, itfaiyenin yangın yönetmeliğinde epey geniş bir yere sahiptir. Yönetmelikler ile birokkalı binada bulundurulması zaruri hale getirilmiştir.
TST kalite kapsamınca yangın merdiveni standartları kupkuru olarak belirtilmiştir. Bütün detaylar ve kıstaslar da kaynak önünde bulundurularak standartlara müsait şekilde yangın merdivenlerinin yapım edilmesi ve montajlarının da yapılması gerekmektedir.
Yangın Sızdırmazlığı: Yangın bapları, yangın sırasında alevlerin ve dumanın intikalini çelmek derunin Yangın Kapısı özel olarak tasarlanmıştır. Yangın esnasında kapının sızdırmaz olması, yangının öbür odalara yahut binalara yayılmasını engeller.
Çift kanatlı yangın kapısı da binadaki bütün insanoğluın en hızlı ve sağlıklı şekilde binadan ayrılmalarını kamçılamak gayesiyle üretilmekte, monte edilmekte ve kullanılmaktadır.
Yangın bapsı montajı büsbütün meraklı şekilde mimarilması gereken ve imalatta birinci sınıf şekilde ortaya çısoy üründe yanılgı gestaltlmaması gereken bir alışverişlemdir.